Tofu en Tempeh als vleesvervanger

Tofu en Tempeh als vleesvervanger

oktober 21, 2016

Naast Seitan zijn Tofu en Tempeh de belangrijkste vleesvervangers.

Naast Seitan zijn Tofu en Tempeh de belangrijkste vleesvervangers.

Wat is Tofu?

Tofu, een reeds eeuwenlang populair product in het Oosten, is een gele sojabonen vleesvervanger die wordt gemaakt uit het stremmen van sojamelk met natuurlijk, vegetarische coagulanten op basis van calcium en magnesium.

Een van de beste eigenschappen van tofu is zijn veelzijdigheid. Het is een culinaire kameleon die alle smaken kan aannemen die je maar wenst. Tofu is een zachte romige vleesvervanger, die zeer geschikt is om te pletten, mixen, verkruimelen, bereiden van sausen en dressings,…bovendien bestaan er verschillende consistenties van deze vleesvervanger. Van stevig tot zijdezacht. Voor elk wat wils dus!

Bij Abinda wordt er enkel Belgische Tofu gebruikt voor de productie van  broodbelegjes en burgers.

Wat is Tempeh ?

Tempeh is ontstaan in Azië en bestaat  uit zachtgekookte sojabonen. Tempeh heeft echter een veel stevigere structuur dan tofu.Het wordt gemaakt door het laten fermenteren van hele sojabonen. Daartoe worden de sojabonen eerst gekookt, ontvliesd en daarna geënt met een schimmelcultuur. Deze schimmels zorgen voor de vergisting van de bonen, waardoor een lichtzure smaak ontstaat . Tempeh is rijk aan vezels, ijzer, mangaan, calcium en vitamine B. Bovendien is het vet- en cholesterolarm en heel gemakkelijk verteerbaar. Deze vleesvervanger is het lekkerst als je hem eerst marineert en daarna bakt of grillt. Je kan hem tevens verwerken als een soort gehakt/crumble in taco’s.

Deze website gebruikt cookies

Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst.

Meer informatie over cookies